McDonald’s jde do další dekády. Nejúspěšnější franšíza světa má přes 80 let 

Když se v roce 1940 bratři McDonaldovi rozhodli si otevřít svou první restauraci s rychlým občerstvením, měli velké ambice. O tom, v co se jejich franšíza postupně proměnila, se jim ale nemohlo zdát ani v těch nejdivočejších snech. 

Kalifornský zázrak 

Právě v roce 1940, kdy stále probíhala světová válka, se dva bratři, Maurice a Richard, rozhodli otevřít první restauraci s rychlým občerstvením v Americe. Dnes světově proslulá franšíza, která má desítky provozoven po celém světě, odstartovala svou cestu v kalifornském San Bernardinu. Snažili se o to, aby se jim podařila podnikatelská příležitost, která jim umožní zbohatnout.  

Na vlastní oči pozorovali osud svého otce, který byl jen jedním z koleček nekonečného stroje čítajícího tisíce zaměstnanců obuvnické firmy. Patrick McDonald byl totiž v pouhých 42 letech propuštěn bez nároku na penzi. Důvod? Pro firmu prý již byl moc starý a nemohl tak dále vykonávat pozici manažera směny.  

Rodák z Československa firmu odkoupil 

Restaurace obou bratrů za sebou měla již úspěšné dny, ale také období, kdy téměř zkrachovala. Na scéně se tehdy objevil Kroc, obchodní cestující, který prodával v té době populární mixéry na přípravu mléčných koktejlů. Mixéry chtěli i dva bratři, kteří restauraci provozovali. A tehdy se to stalo. V hlavě Kroce se zrodil nápad. Koncept restaurace, kde je doba přípravy jídel půl minuty oproti tehdejšímu standardu téměř půl hodiny, zatoužil spoluvlastnit.  

Vznikla úspěšná franšíza 

Právě Kroc byl ten, kdo se postaral o rozkvět celé značky. Nabízel na mnoha místech v USA podnikatelský model, kdy si koncept restaurace podnikaví lidé koupí jako již hotovou franšízu. Postupem času se mu podařilo vybudovat největší restaurační řetězec v Americe.  

Firma McDonald’s nyní vstupuje do své další dekády a dá se očekávat, že bude opět úspěšná.